galatasarayici@hotmail.com adresinden bizle irtibata geçebilirsiniz..
(ekşi sözlük yazarları tarafından hayat verilmektedir..)

13 Nisan 2010 Salı

Sistemin ve Rijkaard'ın akıbeti

son günlerde spor basının tamamının mürekkebinde veya dilinde aynı mevzu var. türk futbolcusunun belirli bir sistem çerçevesinde ve bu sınırların içinde disiplinli bir şekilde oynayamayışı ve/veya buna uyum sağlayamayışı. gündem gereği bu tartışmanın en tepesinde de Galatasaray'ım ve Rijkaard var.

Mesele aynı. En taze ve çarpıcı örnekler Koskoca Avrupa şampiyonu İspanya'nın teknik direktörü Dede; La Liga ve Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Del Bosque gelmiş, bu "sistemsizlik" ve buna ilave olan sabırsızlık sebebiyle geldikleri gibi gitmişler. Bu ve benzeri kariyerli fakat başarısız Teknik Direktör isimleri çoğaltılabiliyor (Hiddink hatta Nevio Scala vb)

Şu sisteme uyamayan Türk futbolcusu "geyiğine" en yakın örnek sanırım yine Galatasaray. Henüz herhangi bir yorumunu izlemedim ama Fatih Terim şöyle bir tartışmanın içine girse, ilk yorumu sanırım şöyle olurdu :

"Ne yani? Bizim üst üste şampiyonluklarımız ve futbolun zirvesine oturduğumuz 2000 senesinde oynadığımız bir sistem, bir felsefe değil midir ?"

Öyle ya; İleri uçtan başlayıp en geriye kadar süren inanılmaz bir pres, topun olduğu noktada çoğalmaya çalışan ve alan daraltan bir takım, kanat varyasyonları ve orta sahadaki profesör önderliğindeki hücum zenginliği vs. vs. (futbol bilimcileri çok daha iyi açıklayabilir heralde)

Öyleyse, burada "sistem" oyununu beceremeyen Türk futbolcusundan çok, elindeki futbolcu yapısına uygun sistemi uygulayamayan ya da bilmeyen teknik adamlardan bahsetmek de olası. Yani böyle bir tartışma da yaratılabilir.

Çok basit bir şekilde örneklersek; Nasıl ki yapısı çok belli olan Alman Milli Takımını Brezilya gibi oynatamazsanız ; aynı şekilde Brezilya Milli Takımını da Almanya gibi oynatmanız mümkün değil. O dönemin en gözde, en başarılı sistemi veya kurgusu nasıl olursa olsun; böylesi bir değişikliği oturtmanız mümkün değil. İşte sırf bu yüzden bizim Milli Takımımızın ya da kulüp takımlarımızın da oyuncu kalite ve yapısını aşan bir oyunu oynayabilmelerini olası görmüyorum.

Dilimin altındaki baklayı çıkarayım sevgili Galatasaray'lılar. Evet ; ben bu futbolcu yapısı ile Rijkaard'ın başarılı olabileceğini düşünmeyenlerdenim. Elbetteki Türkiye'ye gelmiş en kariyerli hocalardan birinin diğer güzide kulüplerimizin yapmış olduğu gibi bir çırpıda harcanmasını istemiyorum. Ve elbette kendisine sabır gösterilmesini, en az 1 sezon daha bu sistemi oturtmaya çalışması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunun için çok önemli trasferler gerektiği de aşikar.

Peki nedir bu mevcut oyuncu kadrosundaki eksikler? Çok basit ve eğlenceli bir analiz ile aydınlatmak isterim :

Isterseniz 1998-2000 sezonu Galatasaray'ı ve o dönemde ön liberolu sistemi büyük bir başarıyla hayatımıza sokan Fransa Milli Takımı'nın omurgasındaki benzerliklere, oyuncu yapılarındaki paralelliklere bir göz atın. Kalede Taffarel - Barthez , defansta Popescu - Blanc, önlerinde ön libero Suat - Deschamps, takımın beyni olması münasebetiyle : Hagi - Zidane. Bu omurganın etrafında da benzerlekiler var ama değinmeye gerek bile yok. (Bahsettiğimiz oyuncu kadrosuna formda bir Fatih Akyel, orta Sahadaki presi tamamlayan Okan, Emre B , Ümit Davala , Ergün ve Hakan Ünsal ile diğerlerini de ekleyince zaten başarı kendinden geliyor: Fransa'da ise Lizarazu,Vieira,Pires,Djorkaeff,Petit ve Henry-Trezeguet) Görülüyor ki oyuncu yapıları her iki takımın da alan daraltan ve topu sürekli kazanarak kendinde tutup hücum etmek isteyen anlayışına uygun.

Günümüzdeki Galatasaray ve oynamaya çalışılan sistemin 1 numaralı takımı Barça arasındaki farklar ise inanılır gibi değil.

Omurgada kale zaten boş. Önde "artık" Neill ile Puyol ya da Pique'yi özdeşleştirmek mümkün. Önlerinde bir Xavi-Iniesta kalitesini geçtim (zira dünyada bile bulmak olanaksız) , bunların oynadığı oyuna az da olsa yaklaşabilecek tek bir adam yok. Aksak bir Nonda, sakat Baros ile Etoo ya da Ibrahimovic modelini yakalamak zor. Beklerdeki Dani Alves-Abidal ile Sabri-Balta ikilisini ise tek kalemde geçiyorum. Varsa yoksa kanatlardaki Arda-Keita-Kewell. Bunlar haricinde oynamaya çalışılan sistemi becerebilecek kapasiteye yakın olup "kötü bir kopya" diyebileceğimiz futbolcu yok.

Yani çok kaba, basit ve gayet yüzeysel bir bakışla bile sistemin çalışmasını sağlayacak olan oyuncu tipi Galatasaray'da yok.

Görünen o ki; en azından bir sol bek ve iki orta saha oyuncusu şart. Fazlası da gerekir ama minimum'da gereken bu.

Öte yandan arzu ederdim ki maç içerisinde sistemin işlemediği ve maçın gittiğini gördüğü anda Rijkaard'ın vazgeçemediği sitemine alternatif bir acil durum planı olsun.

Dip Not : Son 5 haftada hiçbir takımın 5'de 5 yapmasını olası görmüyorum. En avantajlı fikstür ise hala Galatasaray'ımda. Haydi Cimbom diyorum. Haydi Rijkaard diyorum. Acil Durum!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder