galatasarayici@hotmail.com adresinden bizle irtibata geçebilirsiniz..
(ekşi sözlük yazarları tarafından hayat verilmektedir..)

18 Nisan 2010 Pazar

Futbol, Rijkaard ve Galatasaray

Ne zaman "futbol neden dünyanın en popüler oyunudur?" diye tartışılsa ilk söylenen şey, basit bir oyun olmasıdır. Futbol o kadar basit bir oyundur ki, oynamak için topa bile gerek yoktur çünkü dört taş ve kutu kola şişesi bile bir grup çocuğun bu oyunu oynamasına yeter. Futbol bu kadar basit olduğu içinde herkes bu oyundan çok iyi anladığını düşünür ve hiç kimse ( özellikle Türkiye'de) eleştiri yapmaktan çekinmez.

2002 yılından bu yana Türkiye'de kulüplerin gelirleri arttığı halde Türk futbolu geriledi ve bunun tek bir suçlusu yok. Türkiye'de asıl sorun yöneticiden, yorumcuya, yorumcudan taraftara bir çok insanın söyledikleri ile yaptıklarının birbirini tutmaması. Bugün kiminle futbol konuşsanız ağzından ilk çıkan sözler "sabır" ve "istikrar" olur ama bir takım 3 maç üst üste puan kaybettiğinde yorumcular istifa diye televizyonlarda bağırır, o sene şampiyon olunamadığı zaman yöneticiler antrenörü değiştirir ve takımdan 4-5 kişiyi gönderip 6-7 kişi alır, taraftarlar takımları ligde iki basamak gerilediğinde tesislerde futbolcuların arabalarına saldırır. Hepimiz altyapıdan oyuncu çıkartılsın der ama 17 yaşındaki bir futbolcu hata yaptığında bu sefer "bu iş çoluk çocuk ile olmaz" deriz. Takım ofansif bir kadro ile çıkıp maç kazandığında "işte böyle oynayacaksın sen büyük takımsın, rakip senden korkacak" deriz ama ertesi hafta aynı kadro maç kaybettiğinde "modern futbolda bu kadar çok hücmucu ile oynayamazsın" diyebiliriz. İşte bu yüzden adınızın Rijkaard olmasının hiçbir önemi yok. Hatta adınızın Rijkaard olması, bazı insanların sizi eleştirmesi için bir neden.

2002-2003 sezonunu R.Madrid'in 22 puan gerisinde altıncı bitiren Barcelona'yı yeni baştan oluşturup iki lig, iki İspanya süper kupası ve bir şampiyonlar ligi şampiyonluğu dahi kazandırsanız, bu gün yere göğe sığdırılamayan Barcelona'nın iskeletini bile oluştursanız, messi, ronaldinho, xavi,puyol gibi kendi mevkilerinin hatta dünyanın en iyi oyuncularını bile yönetseniz yine de, Turkcell Süper Lig'inde ilk senenizde şampiyonluğu kaçırmanızdan sonra gitmenizi isteyecek bir çok insan ile karşılaşabilirsiniz.

Bu gün m.topal, m.sarp, barış özbek gibi oyunculardan kurulu bir ortashanın neden hızlı ve ayağa pas oynayamadığını eleştirmek ve bunun faturasını antrenöre kesmek şakaysa hiç komik değil ciddiyse çok komik. Yine Barcelona'da oynattığı sistemden farklı bir sistem ile takımı oynatmasını eleştirmekde doğru değil çünkü hiç bir şekilde top yapamayan ve çabuk oynayamayan, hızlı ve tempolu futbol denince aklına uzun top atmak gelen bir orta sahanın ilerdeki üçlüyü besleyemiyeceğini bilmek için Rijkaard olmaya gerek yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder